Integreren en inburgeren via buddy’s

26
feb
2024
  • Onze gemeente beschikt sinds kort over een deskundige integratie. In deze optiek willen we verder inzetten op een traject van integratie en inburgering van anderstalige nieuwkomers in onze gemeente. In het verlengde van voorgaande wenst onze gemeente ook werk te maken van een buddywerking.
  • Bij een buddywerking laat de "buddy" anderstalige nieuwkomers Nederlands oefenen, maakt hen  wegwijs in onze samenleving en helpt hen een sociaal netwerk op te bouwen.

Oproep

  • Heb jij een luisterend oor en een warm hart voor mensen? Ben je geduldig, kan je grenzen stellen en ben je vlot in contacten? Ben je geboeid door andere culturen? Wil je iets betekenen voor mensen die zich wensen te integreren? Aarzel dan niet en stel je kandidaat. Jij bent misschien wel de buddy die we zoeken!

Wat mag je verwachten?

  • We brengen je in contact met iemand die in Opwijk woont en die graag Nederlands wil oefenen. Hierbij houden we rekening met jouw interesses.
  • Na de eerste kennismaking beslissen jullie zelf hoe vaak en wanneer jullie afspreken en welke activiteiten jullie samen doen.
  • Zo krijgt de inburgeraar de kans om Nederlands te oefenen en Opwijk beter te leren kennen. Jij leert op jouw beurt een andere cultuur kennen.

Wat bieden we jou?

  • Een vrijwilligersverzekering
  • Een unieke en boeiende ervaring
  • Toffe groepsactiviteiten met andere duo’s , ongeveer 2 x per jaar,  gratis en vrijblijvend georganiseerd door de deskundige Integratie
  • Lachende gezichten
  • Onze grote dankbaarheid

Buddy worden, iets voor jou?

Contacteer: Integratie / GAC I / Marktstraat 55/ T 052 36 51 62 / E integratie@opwijk.be. Nadien stemmen we verder af.

Getuigenis buddy Olga en Souad

“Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging in mijn leven”, vertelt Olga. “Toen ik mij aanmeldde als buddy voor een anderstalige, was het mijn intentie om een vriendschap op te bouwen, maar je weet nooit op voorhand of dat zal lukken. En kijk, zeven jaar later hebben we nog altijd een heel goed contact.”

Onmiddellijk na haar aankomst in België, ging Souad naar de les Nederlands. Daar kwam iemand van de gemeente de buddywerking voorstellen. Olga: “De klik met Souad was er meteen. Ik moest niet naar mijn woorden zoeken. Het was precies of ik Souad al heel lang kende. In het begin had ik het er moeilijk mee om niet over te schakelen op het Frans. Souad moest soms zoeken naar haar woorden in het Nederlands, wat heel normaal is. Na een tijdje werd het Nederlands een automatisme. Souad stond er zelf op om nooit in een andere taal te praten.”

Olga en Souad spreken meestal bij elkaar thuis af. Soms onder hun twee, soms met partners en kinderen erbij. “We koken voor elkaar, wandelen samen in de buurt of gaan uit eten”, vertelt Souad. “In de zomer gaan we langs in Limburg, want Olga en haar man hebben er een caravan. Wat we doen, maakt niet zo uit. We babbelen vooral veel. We vertellen elkaar waar je een goede kapper vindt, waar we naar de manicure gaan … Ook dat is voor mij de buurt leren kennen.”

“Souad maakt ongelooflijk lekkere taarten. Ik vraag haar regelmatig het recept van wat ze mij voorschotelt en ze toont mij ook hoe ze het doet. Ik zeg dan achteraf wel dat ik het kan, maar ik kan het nooit op de manier hoe zij het doet. Het is zo lekker van haar, dat ik het eigenlijk zelf niet wil leren”, knipoogt Olga.

“Toen een van mijn zoontjes de diagnose van autisme kreeg, moest hij wekelijks naar de therapie. Olga bood spontaan aan om mij hierin te ondersteunen. Dat heeft onze relatie enorm verstevigd”, vertelt Souad. “We zijn net als familie voor elkaar, dat voel je gewoon. Als we met iets zitten, dan bellen we.” “Toen Souad zwanger was van haar derde kindje, heeft ze mij gevraagd om meter te worden. Een emotioneel moment, want dat wou ik heel graag. Soms nodig ik mijn kleinkinderen uit om te spelen met de kinderen van Souad. En ja hoor, ook dat klikt. We denken zelfs dat er liefde in de lucht hangt”, lacht Olga. 

Benieuwd naar wat je als buddy kan betekenen?

  • Bekijk dan dit filmpje met de getuigenis van Olga en Souad.

© getuigenis ©foto: Agentschap Inburgering en Integratie

Contacteer ons