Hulpverlening Drugs en Alcohol

Jammer genoeg zijn drug- en alcoholproblemen in onze samenleving een realiteit. Het lokaal bestuur van Opwijk wenst deze problematiek niet te negeren en zijn inwoners actief te informeren over de hulpverlening die in onze buurt bestaat. Deze opsomming is niet volledig.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Welke soort hulp het meest aangewezen is, hangt onder meer af van hoe ernstig het probleem is en welke hulpverlening de persoon zelf wenst.

Dé huisarts

In eerste instantie is er je huisarts. Je huisarts kent je en is gebonden aan medisch beroepsgeheim.

Zelfhulp

Er bestaan ook groepen van mensen die zelf een verslavingsprobleem hebben en wekelijks samen komen.

Ambulante begeleiding

Dit houdt in dat je op regelmatige basis op gesprek gaat bij een vaste begeleider of therapeut.

Residentiële begeleiding

Is er een meer intensieve begeleiding nodig? Dan kan je, je laten opnemen, zodat men gedurende enkele weken tot maanden elke dag aan het probleem kan werken, individueel of in groep. Daarnaast zijn er ook sportieve en creatieve activiteiten.

  • Onze Lieve-Vrouwziekenhuis Asse of Aalst heeft een opnameafdeling. Deze opnames zijn kortdurend en hoofdzakelijk bedoeld als een opvang van crisismomenten, waarbij de opname op zichzelf vaak voor de patiënt en zijn familie de mogelijkheid verhoogt, tot emotionele afstandname en dus ook tot nadenken over wat gaande is.
  • Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius, Grimbergsesteenweg 40, 1850 Grimbergen, 02 270 93 30.

 

Contactinformatie