Hulpverlening Drugs en Alcohol
Jammer genoeg zijn drug- en alcoholproblemen in onze samenleving een realiteit. Het lokaal bestuur van Opwijk wenst deze problematiek niet te negeren en zijn inwoners actief te informeren over de hulpverlening die in onze buurt bestaat. Deze opsomming is niet volledig.
Er zijn verschillende mogelijkheden. Welke soort hulp het meest aangewezen is, hangt onder meer af van hoe ernstig het probleem is en welke hulpverlening de persoon zelf wenst.
Dé huisarts
In eerste instantie is er je huisarts. Je huisarts kent je en is gebonden aan medisch beroepsgeheim.
Zelfhulp
Er bestaan ook groepen van mensen die zelf een verslavingsprobleem hebben en wekelijks samen komen.
- AA, de anonieme alcoholisten. In Opwijk, in't Schoolhuis (Schoolstraat 11-13)komt er een groep samen op donderdag om 19.30 uur. Je kan contact opnemen via 03 239 14 15 of info@aavlaanderen.org
- SOS Nuchterheid. In Aalst, in het Huis van de Mens (Koolstraat 80-82) komt er een groep samen op dinsdagavond om 20 uur. Je kan contact opnemen via 0496 06 58 67
- Trefpunt Zelfhulp vzw stelt lotgenotencontact voorop. Het helpt je zoeken naar een groep of ondersteunt je om er zelf een op te richten.
- Online-hulp kan je ondermeer vinden bij De Druglijn. Zij bieden verschillende online zelftesten, zelfhulpprogramma's rond cannabis, alcohol, drugs en gokken.
Ambulante begeleiding
Dit houdt in dat je op regelmatige basis op gesprek gaat bij een vaste begeleider of therapeut.
- De Spiegel, Gemeenteplein 19 in Asse, 02 453 22 42, ambulant@despiegel.org
- De Sleutel is een grote organisatie binnen de geestelijke gezondheidszorg. Er is een atennepost voor ambulante begeleiding in Aalst, Dendermondsesteenweg 178 , 053 72 37 15, traject@aalst.be
- Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Ahasverus
- Onze Lieve-Vrouwziekenhuis Asse of Aalst en het Algemeen ziekenhuis Sint-Blasius hebben een polikliniek. In de polikliniek kan men raadplegen bij de psychiaters. Men kan een afspraak nemen via het secretariaat of persoonlijk bij de artsen.
De behandeling bestaat uit gesprekstherapie en/of medicatie.
Residentiële begeleiding
Is er een meer intensieve begeleiding nodig? Dan kan je, je laten opnemen, zodat men gedurende enkele weken tot maanden elke dag aan het probleem kan werken, individueel of in groep. Daarnaast zijn er ook sportieve en creatieve activiteiten.
- Onze Lieve-Vrouwziekenhuis Asse of Aalst heeft een opnameafdeling. Deze opnames zijn kortdurend en hoofdzakelijk bedoeld als een opvang van crisismomenten, waarbij de opname op zichzelf vaak voor de patiënt en zijn familie de mogelijkheid verhoogt, tot emotionele afstandname en dus ook tot nadenken over wat gaande is.
- Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius, Grimbergsesteenweg 40, 1850 Grimbergen, 02 270 93 30.
Contactinformatie
De Wegwijzer
Marktstraat 55
1745 Opwijk- 052 36 51 11
- sociaalteam@opwijk.be
Openingsuren
- Vandaag gesloten
- Morgen open van 08:00 tot 12:00 (enkel op afspraak)